Nieuws & Acties

Inkijkje in de fabriek
Cultureel erfgoed

Hollandia Matzes is genomineerd voor de monumentenprijs van 2023. Het thema voor de uitreiking is dit jaar levend erfgoed. Wij zijn trots dat onze 90-jaar oude bakkerij en onze iconische matzes op deze manier worden erkend als cultureel en culinair erfgoed. Om dit te vieren opende wij onze deuren voor het publiek en hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Tot onze eigen verbazing kwamen er in slechts een paar uur tijd ongeveer 1500 bezoekers langs. Ongekend! De Tubantia schreef hierover nog een leuk artikel

Paasontbijt in de klas

Recorddeelname Paasontbijt scholen 2023

Enschede, 3 april 2023. Dit jaar doen liefst 185 basisscholen uit Twente mee met het Hollandia Paasontbijt. Al deze scholen kunnen voor de 61e keer gratis Matzes ophalen bij onze bakkerij aan de Nieuwstraat te Enschede. Dit betekent dat een recordaantal van 36.037 kinderen gaat genieten van deze feestelijke traditie. Dit jaar kunnen alle deelnemende scholen op vrijdag 31 maart 2023 gratis Matzes ophalen. Ook onze vaste partners Theha kokosbrood en Frutesse fruitstroop doen weer mee, want met beleg zijn de Matzes pas echt om te smullen.

Paastopper: Matzes met boter en suiker

Pasen is in aantocht!

Voor Hollandia Matzes de mooiste tijd van het jaar. Het is Lente en Pasen is in aantocht. Ons magazijn is binnenkort leeg en de winkels staan vol met onze Matzes Original, MatzeCrackers en MatzeToast. In deze tijd van het jaar staat bij ca. 1,5 tot 2 miljoen mensen Matzes op tafel. Traditioneel is de combinatie Matzes met (room-) boter en (bruine) suiker het populairst. Maar Matzes smaken ook voortreffelijk met kaas, vleeswaren en allerlei soorten zoet beleg. Natuurlijk lekker met een glas verse jus d’orange, croissantje of kakelvers eitje.

De Paastraditie van Matzes is in Nederland een gebruik dat zijn oorsprong heeft in het begin van de vorige eeuw. Van oorsprong een Joods product is het in Nederland inmiddels uitgegroeid tot een typsich Nederlands gebruik. Net als kruidnoten en chocoladeletters tijdens Sint horen Matzes bij het Nederlandse Paasfeest. In geen enkel land ter wereld worden tijdens Pasen door de niet-Joodse bevolking zoveel Matzes gegeten. De traditie wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dat kan natuurlijk gemakkelijk via het feestelijke Paasontbijt, wat door velen traditioneel met familie en vrienden wordt gevierd.