Het ontstaan van matzes
Meer dan 3000 jaar geleden werden matzes voor het eerst gemaakt tijdens de uittocht van de Joden uit Egypte (Exodus). Tijdens de vlucht was er geen tijd om brood te bakken. De snel gebakken, ongerezen matzes waren daarom een perfecte oplossing. En nog steeds gebruikt Bakkerij Hollandia MatzesĀ dit eeuwenoude recept.
De oprichting
In 1933 richt de familie Woudstra met hulp van de familie Marcus uit Burg Steinfurt Bakkerij Hollandia Matzes op aan de Nieuwstraat 12 te Enschede. Met hard werk en toewijding groeide het bedrijf al snel uit tot een in West Europa bekende Matzebakkerij.
Inmiddels zit de bakkerij al 90 jaar aan de Nieuwstraat!
De opmars van Matzes
Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog waren veel producten schaars. Nederlanders grepen massaal naar Matzes omdat deze niet op de bon stonden. Hollandia Matzes zag daardoor een enorme groei in populariteit bij alle Nederlanders.
Het unieke oranje 6-kantige doosje werd alom bekend en is inmiddels een icoon binnen de verpakkingswereld.
Eerste schoolontbijt met Matzes
Basisscholen in Twente kunnen sinds 1962 gratis Matzes ophalen voor het jaarlijkse paasontbijt. Dat betekent dat de meeste kinderen in Twente (ca. 35.000 per jaar) hiermee zijn opgegroeid
Sinds 2010 is deze actie uitgebreid naar basisscholen op de Noord-Veluwe. Onze partner Theha Kokosbrood organiseert dit vanuit Harderwijk.
Nieuwe ondernemers
Nadat 3 generaties Woudstra werd in 2004 werd Hollandia Matzes overgenomen door Pieter Heijs en zijn zakenpartner Udo Karsemeijer. Met hun ondernemersgeest en visie bouwden zij Hollandia Matzes verder uit. De calorie-arme cracker werd steeds gewilder voor ontbijt, lunch of brunch.
Opnieuw een familiebedrijf
Door de toetreding van Steven Heijs is Hollandia Matzes wederom een trots familiebedrijf. Hollandia Matzes blijft trouw aan haar oorspronkelijke recept, maar heeft ambities om te vernieuwen en groeien in de komende jaren.