Het ontstaan van Matzes
Ca. 1000 B.C.

Het ontstaan van matzes

Meer dan 3000 jaar geleden werden matzes voor het eerst gemaakt tijdens de uittocht van de Joden uit Egypte (Exodus). Tijdens de vlucht was er geen tijd om brood te bakken. De snel gebakken, ongerezen matzes waren daarom een perfecte oplossing. En nog steeds gebruikt Bakkerij Hollandia MatzesĀ  dit eeuwenoude recept.

N.V. Paaschbroodfabriek Hollandia
1933

De oprichting

In 1933 richt de familie Woudstra met hulp van de familie Marcus uit Burg Steinfurt Bakkerij Hollandia Matzes op aan de Nieuwstraat 12 te Enschede. Met hard werk en toewijding groeide het bedrijf al snel uit tot een in West Europa bekende Matzebakkerij.

Inmiddels zit de bakkerij al 90 jaar aan de Nieuwstraat!

Het 6-kantige doosje door de tijd
1945

De opmars van Matzes

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog waren veel producten schaars. Nederlanders grepen massaal naar Matzes omdat deze niet op de bon stonden. Hollandia Matzes zag daardoor een enorme groei in populariteit bij alle Nederlanders.

Het unieke oranje 6-kantige doosje werd alom bekend en is inmiddels een icoon binnen de verpakkingswereld.

Paasontbijt met Matzes
1962

Eerste schoolontbijt met Matzes

Basisscholen in Twente kunnen sinds 1962 gratis Matzes ophalen voor het jaarlijkse paasontbijt. Dat betekent dat de meeste kinderen in Twente (ca. 35.000 per jaar) hiermee zijn opgegroeid

Sinds 2010 is deze actie uitgebreid naar basisscholen op de Noord-Veluwe. Onze partner Theha Kokosbrood organiseert dit vanuit Harderwijk.

De matze bakkerij in Enschede
2004

Nieuwe ondernemers

Nadat 3 generaties Woudstra werd in 2004 werd Hollandia Matzes overgenomen door Pieter Heijs en zijn zakenpartner Udo Karsemeijer. Met hun ondernemersgeest en visie bouwden zij Hollandia Matzes verder uit. De calorie-arme cracker werd steeds gewilder voor ontbijt, lunch of brunch.

Pieter en Steven Heijs (2023)
2023

Opnieuw een familiebedrijf

Door de toetreding van Steven Heijs is Hollandia Matzes wederom een trots familiebedrijf. Hollandia Matzes blijft trouw aan haar oorspronkelijke recept, maar heeft ambities om te vernieuwen en groeien in de komende jaren.